Doar tu poti schimba Romania ta

  Salutare romani si Romania. Am revenit, dupa o pauza neprevazuta si asa cum am spus si in ultimul articol inca sper sa reusesc sa revin la normal cu postari aproape zilnice. Oricum multumesc tuturor celor care apreciaza ceea ce incerc sa prezint aici pe acest blog special un pic altfel.
 Asa ca scurtand introducerea o sa imi spun si eu o cateva pareri despre subiectul ce tine de 11 zile Romania in strada.
 Asadar dupa cum bine stiti in urma cu 11 zile aproximativ 10 mii de tineri au deschis o usa a protestelor in capitala, pe tema Rosia Montana si aurul tarii, controversatele gaze de sist si alte zeci de nemultumiri ale romanilor ce ne framanta in viata de zi cu zi si ca un fel de diversiune sa-i zicem asa sunt maidanezi. Romania se imparte intre mitinguri de sustinere si proteste impotriva proiectului Rosia Montana.
  Aproape o mie de oameni s-au adunat duminica in vestita localitate din Muntii Apuseni pentru a sarbatori ''Ziua Minerului' si au cerut inceperea opertiunilor de forare.Ideea este respinsa insa de alti oameni, care sustin ca natura ar avea de suferit. Mai bine de o mie de oameni au participat duminica la Ziua Minerului, sarbatorita ca in fiecare an in Rosia Montana. Oamenii au vrut sa-si arate sustinerea fata de proiectul minier."Acest munte este ca un fagure de aur, ca un labirint de unde se poate extrage aurul.""De mii de ani aici s-a trait doar din minerit si alta sansa nu exista. Iar legat de cianuri si atunci s-au folosit minerit.""Demararea acestui proiect ar fi singura sansa pentru oamenii din Rosia Montana si in toata tara. La cat aur este aici ar trbui sa se bucure toti din tara."Acesti romani nu sunt insa de acord cu proiectul. Sute de oameni s-au adunat astazi la Cluj, Bistrita si Bucuresti. Si-au luat cu ei si copiii."Am venit pentru fetita mea eu nu o sa mai fiu maine si e viitorul ei."
Si protestele continua. Mai multi romani din Montreal au protestat simbata, 7 septembrie, impotriva folosirii cianurilor in exploatarile de la Rosia Montana. Desfasurata in fata cladirii in care se afla Consulatul General al Romaniei la Montreal, manifestarea a adunat si romani care, desi sub amenintarea unei prognoze meteo de ploaie, au venit cu copiii (chiar si in carucioare) pentru a se alatura din metropola canadiana tot mai multor voci din Romania (dar nu si ale politicienilor!) ce se ridica impotriva preconizatelor exploatari miniere din inima Apusenilor, informeaza ZigZag Roman-Canadian, ziar al comunitatii romanilor-canadieni.
“Tradarea de tara, in aur se masoara”
Arborind cu mindrie steagul tricolor, manifestantii au cintat “Desteapta-te romane”, au scandat mesaje inclusiv in franceza -”Gabriel, chéri, pas de cyanure ici” (ironia la adresa firmei canadiene Gabriel Resources fiind mai mult decit evidenta), iar mesajele inscriptionate (unele trilingv) pe pancarte au fost si ele mai mult decit clare… daca ar exista si “ochi politici” care sa vrea sa le vada: “De departe, uniti pentru Romania”, “Apusenii liberi”, “Minerit DA, Otrava NU!”, “Save Rosia Montana! Beauty, Love, Life, Family, History, Struggle, Corruption, Nature, Patrimony, Legends, Hope, Activism, New Beginings”, “We don’t breathe money, nor drink gold”.
  Iar despre despre motivatia de a veni la mitingul de la Montreal si “interesele de grup (in proiectul Rosia Montana -n.r.) care sint sustinute prin deciziile de la Bucuresti”, Cristina Haiducu, una dintre participante, ne-a declarat: “Eu cred ca nu trebuie sa fii specialist in probleme de mediu sau de sanatate ca sa-ti dai seama ce se poate intimpla la Rosia Montana, daca aurul va fi scos pina la urma din pamint cum se vrea acum sa fie scos, e de rau pentru locuitorii zonei si nu numai.
  E suficient sa ai bunavointa sa te uiti la ce nenorociri s-au intimplat in alte parti ale lumii in urma exploatarilor cu cianura, ca sa nu mai vrei sa repeti ignorant experiente de nerepetat. Experiente atit de nedorite, incit tarile care au trecut prin ele, si unde a existat si vointa politica, au interzis procedura pe teritoriul lor. Dar problema astazi, in cazul celor care decid cum sa se intimple lucrurile la Rosia Montana, nu e lipsa de acces la informatie. Problema lor e alta, daca ma intrebati pe mine, si tine de interesele de grup care sint sustinute prin deciziile de la Bucuresti.
  Am participat la mitingul de protest de la Montreal pentru ca nu vreau ca oamenii din tara mea sa pateasca ce au patit cei din preajma exploatarilor miniere unde s-a folosit cianura – in Ghana, Statele Unite, Africa de Sud si pe unde a mai fost. Cianura evaporata din lacuri si respirata sau intrata in pinzele freatice si bauta aduce bube, cancer si moarte. Și omoara tot ce e forma de viata in jur, nu numai oameni. Am protestat la miting pentru ca nu ma astept ca decidentii romani sa inteleaga si sa accepte ca ce vor ei nu e bine pentru tara, drept care singura cale e sa li se forteze mina. Doamne ajuta sa reusim!
 Faptul ca la Rosia Montana ar fi vorba de mai mult decit o exploatare de aur si ca am putea fi inselati si material la afacerea asta poate fi important, dar e secundar pentru mine”.
 Un nou protest va avea loc tot in fata Consulatului Romaniei la Montreal si simbata viitoare (14 septembrie), initiatorii fiind convinsi ca va fi considerabil mai mare numarul celor ce manifesta, in fond, pentru viata romanilor, in special a celor din Muntii Apuseni.
  Si daca ne pasa de aceasta tara o putem face oricand alaturandu-ne ori solidarizand cu cei din capitala. Doar tu poti schimba Romania ta. Dupa ce aproape ca ne-au vandut cu totul, acum vor sa ne ia si viata. Nu trebuie sa le facem si sa le acceptam jocul nicicum acestor "Baieti destepti". Au inchis fabrici si uzine in loc sa le modernizeze, toate puteau aduce un prestigiu mult mai mare tarii, acum ar face orice sa ia si viata. Prin promisiuni nerespectate si ajutoare doar pe hartie reusesc se pare de fiecare data sa ne faca sa acceptam. Oare a venit timpul sa deschidem ochi mari, sa ne trezim?
 Asa ca daca iti pasa de tara ta Like & Shsre.

Comentarii