CNS-Special: Un manastirean despre poezie si pragmatism

  Si salutare controversistilor, manastirenilor si nu numai, iata-ma cu un nou blog aici in Controversa. Si nu unul oarecare, unul special, asa cum nu ati mai vazut pe aici. Pentru ca, aici este pentru prima data, cand se va vorbi cu anumite tonuri de pragmatism, dar fiindca Controversa este "Un blog Altfel", o sa tratez totul in acelasi stil, pentru prima data, insa cu aceleasi haine, asa ca, am tot respectul ca nu o sa deranjez pe nimeni. Oricum multumirile aferente sunt pentru toti chiar daca sunteti nou in casa, in vizita sau din intamplare. Asa ca, daca vreti sa fiti primii care afla noutati din casa, va invit sa va abonati chiar acolo in dreapta si asa o sa primiti pe email notificari de fiecare data cand postez cate ceva. Exista chiar si o pagina de Facebook, unde daca aveti placerea puteti sa dati si un Like, linkul va fi mai jos la finalul acestei povesti. Pentru mine este foarte util si ma ajuta foarte mult sa cresc si sa continuu cu informatii din ce in ce mai interesante. Toti aveti tot respectul meu, multumesc anticipat. 
  Asadar dupa o prima introducere nelipsita de aici sa incep incetul cu incetul intrarea in subiect. Nu inainte de a va prezenta cateva cuvinte despre invitatul special de azi si despre ceea ce urmeaza sa curga din casa ControversaBlog.
 Asa cum apa celei mai minunate cascade de la Bucias, Scutaru, undeva in inima padurii in judetul Bacau un sat ce apartine de comuna Manastirea Casin, se scurge peste stancile impietride de sinceritate si istorie. O zona mirifica nu numai prin peisajele ce iti ies in cale, odata ce intri in comuna. In drumul tau spre necunoscuta minunatie a naturii esti primit si indrumat usor din orice directie ai veni de Orasul Onesti, este primul care iti iese in cale. Trecand prin el dinspre Bacau, urmezi calea spre Brasov, unde un indicator iti va arata drumul bun spre Manastirea Casin. O comuna de oameni foarte primitori si harnici, insa in ziua de azi harnicia ca pe oriunde, de altfel, se lasa cu un semn de intrebare. Dar inca mai are si pastratori de traditii ce tinde sa mearga mai departe. Si daca era tehnologiei a ajuns si pe aici va deveni cu siguranta o atractie remarcabila.
 Asadar dupa ce ai zarit indicatorul ce iti deschide calea pana acolo continua tii soseaua si vei intra intr-o zona dupa Valea Casinului de mare valoare cu o incarcatura istorica remarcabila. Asadar prima comuna care iti iese in cale este Casin, despre care s-a scris si se scrie inca nulte si poate vom vorbi ni alte blogur. Momentan ne continuam drumul si odata ce am iesit Casin, tinand drumul drept vom simti din ce in ce mai mult acel aer mai aparte, mai pur, de munte. Ne intampina primul sat ce apartine de Comuna Manastirea Casin, o mana de oameni primitori si gospodari. La un momentdat vei zari si biserica satului, unde oamenii mai in fieare duminica se aduna. Si continuind periplul nostru catre comuna Manastirea Casin, aproape ajunsi, tinem drumul si simtim din ce in ce mai mult acel aer de munte. De acolo, unde se intersecteaza drumul si veti intalni o prima "troita" remarcabila poti sa incerci sa te relaxezi, respectiv acomodezi cu aerul de munte intr-o alta mana de oameni din Parvulesti(Halos). Locul de unde si-a inceput si drumul in viata invitatul special al acestui blog, Gicu Moraru. Provine dintr-o familie de oameni gospodari din Manastirea Casin sat Parvulesti, fost Halos, a invatat la Liceul de telecomunicatii din Bacau, a studiat  Academia Forţelor Aeriene "Henri Coandă" Brașov, actualmente locuieste in Bacau.
 Un manastirean valoros ce face cinste cu mandrie loculului de unde provine. Valoarea sa sta in ceea ce face si creeaza. Despre aceasta personalitate remarcabila va fi vorba in continuare aici pe blog.
 Asadar Gicu Moraru, un pragmatic incurabil, dupa 20 de ani de cariera militara ca ofiter MApN, o firma de IT-computer in 2001-2006 si as completa eu daca mi se permite, o viata de succes, iata ca a venit momentul sa lase "tocul jos" asa cum spune chiar el intr-o postare pe profilul sau si dupa ce la inceputul acestui an, 2017, si-a lansat un album de debut, "mult visatul volum de versuri", asadar pe 17 februarie 2017 s-a materializat un proiect destul de mare ce se vrea sa devina in scurt timp un brand foarte cunoscut.
 Dar mai intai cateva cuvinte despre poezie, un lucru pe care astazi, multi nu il mai practica din pacate si anume cititul unei carti, a unei poezii. Inteleg ca da asta inseamna evolutia omenirii, dar totusi de ce oare trebuie sa uitam cartea, acel lucru care nu ca ne face mai destepti, dar ne ajut sa intelegem mult mai bine viata. Si bineinteles atunci cand citim chiar o poezie parca simtim mai aproape trairile acelea ale autorului atunci cand a scris versurile. sa simti mirosul cartii. Este o traire pe care nu o poti inlocui cu nici o tehnologie. E ceea ce simpte autorul in aceste versuri.
Vesnice focuri aprind in iubire
Fara ele n-ar veni - astazi - zorii,
Nu vreau averi ori nemurire;
Sunt banal autor al “Morii”…
Nici nu stiu - maine - ce vrea
Macinand zile si nopti
Faci si tu parte din ea
Cand zdrobesti strugurii copti
sunt cateva din ganduri din volumul de poezie ale artistului Gicu Moraru. Un manastirean de valoare, de altfel, care stie sa traiasca viata asa cum simpte. Nu l-am cunoscut personal, dar cu siguranta cand o voi face va fi o reala placere sa ne intalnim. Prin versurile sale simpti parca sunetul calm al naturii. 
Despre pragmatis inca de la inceput de an, autorul ne face partasi la unul din cele doua mari proiecte ce au prins contur. Volumul de versuri pregatit spre publicare si lansare marelui proiect imobiliar “PRO CASA Real Estate”. 
Si despre poezie, asa cum ne relateaza chiar autorul citez "cu ceva timp in urma am pus tocul jos; nu am intors o fila, nu am inchis un capitol, am incheiat volumul mult, mult visat in care am adunat ganduri, fapte, oameni si intamplari."  Si de ce oare poezie am intrebat? Si iata ce raspuns am primit: citez "Cu ani in urma, cineva mi-a spus ca atunci cand abordez proza, scriu apasat, tocul zgaraie hartia, dar si sufletul; sunt prea aspru cu mine. Poezia este ca un balsam, si pentru ca iubesc miracolul din fiecare zi, cu multa bucurie si permanenta surprindere. Ca atunci cand ti se intampla sa vezi, ca ceea ce credeai a fi povestea unica in viata… se repeta. Pe neasteptate si intr-un mod uimitor, de neimaginat. Filozofii si cei cu exercitiul gandirii ii zic destin/soarta, materialistii (de care e plin Pamantul) ii spun intamplare/hazard, iar crestinii in Dumnezeu cred ca e planul Celui de Sus pentru fiecare dintre noi…" am incheiat citatul.
  Titlul volumului este "Moara", unul sugestiv pe de o parte si care lasa sa se inteleaga firea autorului ce vede mereu partea plina a paharului. Initial titlul trebuia sa fie “Moara de Vant”, insa asa cum spune Domnul Moraru citez "Am vrut sa pun ca titlu pentru volum “Moara de Vant”; suna poetic dar inducea pesimism, asa ca am optat spre cuvantul-metafora care sa rostogoleasca inceputul catre deplina lui realizare: “MOARA"am incheiat citatul.
 Iata asadar si poezia ce face deschiderea volumului, "...e tabu ca cele mai frumoase poezii sunt cele de dragoste si de toamna…"
TOAMNA
Toamna ratacita-n crama
Ce-mi aduce-n sac de vant
Vis de vara, ea destrama
Pagini albe rand, pe rand
Melancolica-i si calma
Doamna asteptat-dorita
Frunza tremurand in palma
Roua verii implinita
Indelung ea pregateste
Somn de iarna visatoare
Si spre codrii-acum zoreste
Ca sa-i prinda-n sarbatoare
 Asa ca din cat am citit stimate Gicu Moraru daca veti citi pana aici aceste randuri, vreau sa va spun un singur lucru. Imi doresc un volum de la dumneavoastra, bine inteles si cu autograf. 
 De ce pragmatism cred ca va intrebati? Ei bine iata o explicatie a autorului "
Poezia este adevarul spus/scris frumos, poezia este VIATA"
 Iar despre al doilea proiect al sau, acest viitor brand de imobiliare “PRO CASA Real Estate”, va fi vorba in continuare. Si asa cum ii sta bine unui geaman, va alunga plictiseala si monotonia, facandu-i astfel fiecare zi mai altfel. Realizata impreuna cu un alt mare om, un alt manastirean fost lt.col. in rezerva Liviu Rusu(juristconsultul firmei).
 Despre echipa, asa cum declara chiar autorul volumulul, "conjug la viitor" experiena in activitate, de 7 ani, ii confera un statut mai important, iar codul etic al firmei reflecta aceasta. Logistica, este asigurata in mare parte din ce a fost la firma de IT-computere, cu mici completari esentiale si de impact vizual, adica un aparatura foto mai performant.
 Asadar de Ziua agentului imobiliar, la care din pacate nu am participat personal, dar sper ca pe viitor odata cu aceasta postare sa lansez si o disponibilitate personala de a participa la diferite evenimente, asadar cu ocazia acestui eveniment "PRO CASA Real Estate" l-a avut ca oaspete, sa-i spunem asa, pe binecunoscuta vedeta media Andi Moisescu, realizatorul Apropo tv, cel care de altfel a si deschis evenimentul anual din domeniul imobiliar. PRO CASA se vrea o firma imobiliara pentru oricine are nevoie, cu puncte de lucru momentan doar in Bacau sud, Bacau centru, Bacau nord cu tendinte de extindere si la Onesti.
 Si dupa ce am ati cam inteles de ce pragmatism si iubire ne continuam drumul spre comuna si implicit punctul cheie minunata Cascada. In drum vei avea cu siguranta ce vizita, garantez ca nu o sa te plictisesti. Locurile au o istorie încărcată, mai ales datorită mişcărilor de populaţie românească, constituind şi puncte de rezistenţă armată a celor care din neşansa de a ocupa tronul Moldovei puteau rămâne vremelnic, pentru ca apoi să se poată refugia în Ardeal. Pentru mai multe detalii despre istoria comunei va recomand linkul de la finalul blogului.
 Asadar cam acesta a fost un manastirean, Gicu Moraru, despre pragmatism si iubire. Un om cu nimic deosebit de restul, dar cu un dar lasat de Dumnezeu, de a creea lucruri si fapte memorabile. Intotdeauna omul sfinteste locul nu invers.
 Si ca o concluzie ControversaBlog si a mea personala, ii doresc multa putere si sa fie la fel de plin de viata in continuare. Pe viitor poate vom face si un interviu marca ControversaInterviu. 
 Daca ati ajuns pana aici inseamna ca v-ati abonat la acest blog, pentru a fi primii care afla ce mai apare nou in aceasta casa, asa ca astept parerile mai jos in comentarii si m-ar ajuta un share, este imortant pentru mine. Cu respect si stima, va multumesc.

Surse: Gicu Moraru 
Despre Manastirea Casin 
Pagina de Facebook: ManastireaCasinLive

Comentarii