CNS-Special: Sarbatori fericite + Craciun Alternativ Partea 1

   Salutare blognatiune si bun gasit la un nou blog aici in Controversa. Multumesc tuturor pentru sustinere si apreciere si sper sa fim din ce in ce mai multi cititori in 2016. Asa cum an spus si la final de 2014 o sa continuu dezvoltarea acestui blog tot mai mult cu cat mai multe articole sper eu captivante si in 2016. In acest an am cam realizat tot ce mi-am propus intr-o oarecare masura, sa speram ca in 2016, voi realiza mult mai mult deoarece parte din proiectele din acest an nerealizate sper sa le fac la anul, daca nu voi renunta la ele axandu-ma doar pe cele incepute. Asa ca sper ca v-am dat cateva din motivele, pentru care sa va abonati la acest blog.
 Asadar in continuare in adoua zi de Craciun, deoarece cred ca atunci va aparea acest blog, o sa va zic in caz ca poate nu stiti cateva lucruri interesante despre Craciun. Daca veti citi pana la capat e posibil sa aflati si informatii despre proiectele ce urmeaza.
  Crăciunul sau Nașterea Domnului este o sărbătoare creștină celebrată la 25 decembrie (în calendarul gregorian) sau 7 ianuarie (în calendarul iulian) în fiecare an. Ea face parte din cele 12 sărbători domnești ale bisericilor de rit bizantin. În anumite țări, unde creștinii sunt majoritari, Crăciunul e de asemenea sărbătoare legală, iar sărbătoarea se prelungește în ziua următoare, 26 decembrie: a doua zi de Crăciun. De la debutul secolului al XX-lea, Crăciunul devine și o sărbătoare laică, celebrată atât de către creștini cât și de către cei necreștini, centrul de greutate al celebrării deplasându-se de la participarea în biserică la rit spre aspectul familial al schimbului de cadouri sau, pentru copii, „darurilor de la Moș Crăciun”, conform Wikipedia. 
  Este o zi, defapt trei zile, in care avem ocazia sa fim mai bunu, mai darnici si mai evlaviosi. Ziua de dinainte de Craciun este cred cea mai placuta din unele puncte de vedere si neplacuta din altele. Placuta datorita faptului ca este momentul cand impodobim un brad, si e acel moment cand pentru unii e un prilej de a-si aratea maiestria in a impodobi. Si apropo de maiestrie, intentionez de pe acum deja, sa fac si un concurs cu premii sper pentru cel mai creativ brad de Craciun. de la sfarsitul lui 2016. Dar asta mai este destul asa ca sa continuam cu povestea noastra cu originile Craciunului. 
 Mulți cercetători (Pericle PapahagiVasile PârvanSextil PușcariuTheodor CapidanNicolae Drăganu), consideră că termenul provine din latinescul calatio.[La romani prin calatio se înțelegea convocarea poporului de către preoții păgâni în fiecare zi de întâi a lunii pentru anunțarea sărbătorilor din luna respectivă, și, prin extindere, sărbătoarea în general, era aceea de la 1 ianuarie. Până către sfârșitul secolului al IV-lea, nașterea lui Hristos se sărbătorea odată cu Boboteazala 6 ianuarie, când se obișnuia să se facă anunțarea sărbătorilor de peste an. Datele la care se sărbătorește Crăciunul sunt orientative, pentru că nu se știe data exactă a nașterii lui Iisus.
 Crăciunul a început să fie serbat de către creștini pe 25 decembrie, după cel puțin trei secole de la începerea misiunii de evanghelizare a apostolilor, anume începând cu secolul al IV-lea în Vest și începând cu cel de-al V-lea secol în Est. 
 Despre Pomul de Craciun, obiceiul împodobirii bradului de Crăciun îsi trage originile de la popoarele germanice. Tradiția s-a răspândit în restul Europei și apoi în toata lumea după Primul Război Mondial. Între podoabele bradului bomboanele de pom, globurile și ghirlandele au devenit clasice.
  Moș Crăciun este versiunea mai nouă a Sfântului Nicolae (în engleză: Santa Claus) care și-a făcut apariția în secolul I. Pe atunci el era imbracat in verde. El împarte cadouri tuturor copiilor în noaptea de Crăciun (de 24 spre 25 decembrie). Santa Claus este varianta din engleza a lui Sinterklaas care înseamnă Sfântul Nicolae în limba olandeză. Se pare că termenul Santa Claus a apărut în SUA prin contactul imigranților olandezi cu alte populații americane. Olandezii sunt conștienți că Sinterklaas e sărbătoarea neaoșă, iar Crăciunul este sărbătoare de import. Protestanții conservatori din Olanda nu introduc brad în casă de Crăciun, fiind considerat obicei catolic de origine păgână.
Conform unei legende, tradiția cadourilor în noaptea de 24 decembrie spre 25 decembrie ar proveni de la Martin Luther care ar fi propagat din anul 1535 aceasta datină numită Christkindl (copilașul Cristos) ca o alternativă a obiceiului catolic Nikolaustag (ziua lui Nicolae) de pe 6 decembrie. Multă vreme în familiile catolice a fost menținută mai departe tradiția cadourilor de Nikolaus. Scopul lui Martin Luther ar fi fost să trezească interesul copiilor pentru Cristos și să-i îndepărteze astfel de datina catolică a cadourilor de Nikolaus, ea fiind un mod de venerație a catolicilor pentru sfinți, lucru interzis protestanților. Conform unei alte legende, Luther ar fi fost profund impresionat de cerul înstelat, lucru pe care nu l-a putut reproduce în cuvinte pentru familia sa, așa că a tăiat un brad, l-a pus în casă și a pus lumânări în el și le-a aprins. Conform legendei, aceasta ar fi originea bradului de crăciun.
 In traditiile romanesti sarbatoarea Craciunului este una din cele mai importante sarbatori din calendar pe langa Paste. ele impreuna reprezentand cele trei cicluri ale vietii. Viata, moartea si ridicarea la cele sfinte, de altfel o alta etapa a unei alte vietii. 
O legenda din folclor spune  despre nasterea Domnulu ca Fecioara Maria, când trebuia să nască pe fiul lui Dumnezeu, umbla, însoțită de dreptul Iosif, din casă în casă, rugându-i pe oameni să-i ofere adăpost pentru a naște. Ajunge la casa unor bătrâni, Crăciun și Crăciunoaia, însă nici aceștia nu o primesc, spre a nu le spurca locul prin nașterea unui prunc zămislit din greșeală. Nemaiputând merge, Maria a intrat în ieslea vitelor, unde au apucat-o durerile nașterii. Crăciunoaia, auzind-o, și știind ce înseamnă o naștere de copil, i s-a făcut milă de dânsa și s-a dus la ea, îndeplinind rolul de moașă. Crăciun, când a aflat, s-a supărat și i-a tăiat babei mâinile; apoi, înspăimântat de tot ce s-a întâmplat, a plecat de acasă. Crăciunoaia a umplut, cum a putut, un ceaun cu apă, l-a încălzit, și l-a dus să scalde copilul. Maria i-a zis să încerce apa, și când a bagat cioturile mâinilor, acestea au crescut la loc, mai frumoase decât erau înainte; de la această minune se crede că moașele au mâini binecuvântate. În altă variantă a poveștii, Maria suflă peste mâinile Crăciunoaiei și acestea cresc la loc.  
  Despre colinde pot spune ca toate exprima in general acelasi lucru, difera doar modul si stilul cum sunt interpretate. Cele mai bune colinde sunt acelea care s-au pastrat de mii de ani. De asemenea, o veche tradiție este „mersul cu icoana”, un fel de colindat care se face de către preoții comunității locale cu icoana Nașterii Domnului, binecuvântându-se casele și creștinii. Colindele de iarnă sunt texte rituale cântate, închinate Crăciunului și Anului Nou. Originea lor se pierde în vechimile istoriei poporului român. Evocând momentul când, la nașterea lui Iisus, s-a ivit pe cer steaua care i-a călăuzit pe cei trei regi magi la locul nașterii, copiii - câte trei, ca cei trei magi - merg din casă în casă cântând colindul „Steaua sus răsare...”, purtând cu ei o stea. Ajunul Crăciunului începe cu colindul „Bună dimineața la Moș Ajun!”, casele frumos împodobite își primesc colindătorii. Aceștia sunt răsplătiți de gazde cu fructe, covrigi, dulciuri și chiar bani. Unele cântece de colindat au fost realizate de compozitori de muzică cultă, cum ar fi: „Iată vin colindătorii” de Tiberiu Brediceanu„O, ce veste minunată” de D.G. Kiriac„Domnuleț și Domn în cer” de Gheorghe Cucu. Scriitorul Ion Creangă descrie în „Amintiri din copilărie” aventurile mersului cu colindele. Totuși, după o citire mai aprofundată a Evangheliilor, aflăm că vizitatorii care veniseră cu daruri la Isus, nu erau regi, ci astrologi (numiți pe atunci magi sau vrăjitori) veniți din Est, probabil din zona Babilonului. Încă un aspect ineresant este faptul că nu e menționat nicăieri numărul astrologilor și numărul darurilor, ci doar tipul darurilor: aur, tămâie albă și smirnă. Colindele, precum și obiceiurile colindelor sunt prezente și la alte popoare, și s-ar putea ca ele să dateze din timpul stravechi. De pildă, colinda românească„Scoală, gazdă, din pătuț” există și la valoni, unde aceasta e cea mai răspândită, sub numele de „Dji vén cwerî m'cougnou d'Noyé”
  Iar referitor la partea rea oarecum, a acestei sarbatori este ca suntem , noi romanii cel putin, supusi la cel mai carnivor festin culinar. Inca de la momentul pregatirii bucatelor si pana la acel moment cand incepem sa devoram in prima zi de Craciun. 
  Si trecand peste acest dezmat culinar iata cateva lucruri pe care cred ca nu le stiai despre Craciun. Asa ca iata un top 8 al celor mai interesante 
 Locul 8: Craciunul interzis de Englezii in anul 1647! Oliver Cromwell considera ca este imoral sa sarbatoresti si sa te distrezi intr-o zi sfanta. Cine era prins era arestat. Va puteti imagina cum ar fi fost sa traiti in acele vremuri? Cand puritanii au pierdut puterea, interdictia a fost ridicata, dar acest lucru s-a intamplat abia in 1660. Multumim lui Dumnezeu pentru asta!
Locul 7: Este legat de Mos CraciunExista mai multe mituri despre Mos Craciun. Cel mai frecvent intalnit este faptul ca Mos Craciun ar fi fost inventat de compania de bauturi non-alcoolice Coca-Cola. Nimic mai departe de adevar! Imaginea moderna a lui Mos Craciun a fost creata in 1881 printr-o ilustratie de Thomas Nast, cu putin ajutor de la Clement Clarke Moore. 
Locul 6: este ocupat de Statuia Libertatii V-ati intrebat vreodata care este cel mai mare cadou de Craciun primit de cineva? Ei bine, raspunsul la aceasta intrebare este: Statuia Libertatii. Francezii au daruit-o americanilor in 1886. Nu va imaginati ca a fost frumos ambalata si pusa sub bradul de Craciun. 
Locul 5: se refera la Armistitiul de Craciun din Primul Razboi MondialIn Ajunul Craciunului, in anul 1914, trupele britanice, franceze si germane de pe frontul de vest au facut un armistitiu – au pus arma deoparte si au cantat colinde, au impartit cadouri si au stat de vorba. Acest lucru spune ceva despre spiritul uman si despre faptul ca Sarbatoarea Nasterii Domnului poate aduce pacea si in cele mai oribile situatii.
Locul 4: Este ocupat de Rudolf – renul cu nasul rosuCum a aparut Rudolf – renul cu nasul rosu? A fost el dintotdeauna cel mai iubit ren al lui Mos Craciun? Nu, nu a fost! A fost "inventat" in anul 1939 de catre Robert May, care lucra pentru un magazin. Inainte de acesta Mos Craciun avea 8 reni.
Locul 3: Este o Farsa NASAProbabil cea mai tare gluma dintotdeauna a fost facuta de doi astronauti in spatiu, in timp ce reveneau pe Pamant. In anul 1965 ei au transmis prin radio la Centrul de Control, frenetic, ca au vazut ceva in spatiu, urmand niste clipe de tacere. Cateva secunde mai tarziu au inceput sa cante Jingle Bells – frumos din partea lor, nu-i asa?
Locul 2: este rezervat bradului de CraciunPana in secolul 16 oamenii nu aduceau de Craciun brazi in casa pentru a-i impodobi. Nemtii au fost cei care au inventat traditia – se spune ca Martin Luther a fost inspirat de stelele ce straluceau printre brazi. A facut un lucru bun, altfel nu ar fi existat o traditie atat de frumoasa de Craciun. 

Locul 1: Este vorba de un cuvant X-Mas, cea mai populara abreviere ce vine din greaca. X este litera greceasca Chi si este prima litera a numelui lui Hristos (Christ). Multi nu sunt de acord cu aceasta asociere crezand ca este falsa. Voi ce credeti?

  Asadar pentru ca in acest an aceasta sarbatoare este mai speciala ca niciodata din doua motive, Unul este acela ca e primul Craciun cu luna plina, un fenomen natural ce se petrece pentru prima data dupa 38 de ani. 
Urmatorul an in care Craciunul va coincide cu Luna plina va fi abia in 2034. Astfel, daca zapada se va asterne inainte de Craciun, iar in seara de Ajun cerul va fi senin, Luna plina va contribui la crearea unei atmosfere de basm. Desi aparitia Lunii pline chiar in noaptea de Craciun este destul de rara, un fenomen si mai rar ar fi o eclipsa de Luna in aceasi noapte. NASA pastreaza calendarul tuturor eclipselor de Luna care vor avea loc pana in anul 3000, iar conform acestui calendar urmatoarea eclipsa de Luna produsa in noaptea de Craciun va avea loc abia in anul 2531, un an la fel de indepartat de prezent cum este si descoperirea Americii de catre Cristofor Columb (1492). Secolul sase al mileniului trei va fi, de altfel, foarte prolific in ceea ce priveste eclipsele de Luna produse chiar de Craciun, urmand sa aiba loc trei astfel de fenomene - in anii 2531, 2550 si 2596. O alta astfel de coincidenta se va produce in anul 2307, cand stra-stranepotii nostri vor putea urmari o eclipsa partiala de Soare in ziua de Craciun. 
Iar al doilea fapt este acela ca e prima data cand se ating asemenea temperaturi, mai degraba de primavara de cat de iarna. 
Si cam acesta a fost si ultimul articol pe 2015, cu Controversa ne vom citi in 2016 cu noi postari mai interesante si poate mai multe. Iar ca o concluzie personala pentru acest an, consider ca bineinteles mai era loc de mai mult, insa per total a fost un an benefic. Multumesc celor ce au crezut si cred in potentialul acestui blog, devenit aproape pe final de an unul de promovare de voci underground. Acesta fiind de altfel, un lucru de care, oarecum, ma mandresc, si voi continua proiectul si in anul ce vine. Asa ca multumiri Asavei Andrei, tanarul cu un talent impresionant in a creea versuri impresionante, impreuna cu stilul propriu de interpretare, rap. In 2016 pregatesc o mai mare masa de promovari de acest gen. Asa ca de acum lansez invitatia de a se promova si in acest blog. 
La final va las primul scurtmetraj facut de cativa vloggeri romani, care dupa parerea mea a iesit perfect. Filmul este in doua parti, iar prima parte iata-o si aici in premiera pe Controversa. Pentru partea a doua va invit sa dati un Subscribe canalului de YouTube, al celor de la TheWampers. Si apropo de vloggeri romani aveti tot aici pe Controversa si un top 7 al celor mai urmarite vloguri din 2015, unde va invit sa va lasati in comentarii parerile voastre despre top impreuna bineinteles cu topul vostru. 
 Intrebarea acestui blog este: Cum arata pentru voi Craciunul? Astept raspunsurile voastre mai jos in sectiunea de comentarii. 
Va multumesc, Vizionare placuta si pace. 

Comentarii